Danmark ”I paddehattens skygge”
For 60 år siden blev der i Danmark bygget to større forsvarsanlæg. Danmark var fire år før blevet medlem af NATO. En forsvarsunion af vestlige demokratier.
Fjenden var det kommunistiske styre i Sovjetunionen og de lydstater, der lå bag Europas jerntæppe, som Winston Churchill omtalte i sin berømte tale i 1946.
Forsvarsanlæg i Danmark
På sydspidsen af Langeland blev Langelandfort opført og på østkysten af Sjælland blev Stevnsfort anlagt. Minefelter skulle spærre for passage af Storebælt og Øresund og fortanlæggene skulle sikre minefelterne.
Begge anlæg var aktive fra 1953, nu nedlagt og begge indrettet som oplevelsescentre.
Mange andre danske kystanlæg blev opgraderet omkring 1953, bl.a. Dragør Fort og Kongelundsfort.
Tom Wismanns nye bog
Forfatteren Tom Wismann, der har været aktiv i Marinehjemmeværnet og værnepligtig i Marinen, har skrevet mange bøger om danske forsvarsanlæg og marinefartøjer. I anledning af, at det er 60 år siden at Stevnsfort hejste kommando 2. juni, udsender han bogen ”I paddehattens skygge” Stevnsfort 1953-2013.
En bog på 88 sider, der giver en flot oversigt over fortets historie og en historisk redegørelse for hvorfor netop Stevns blev valgt som base.
Bogen er rigt illustreret og af de ca. 140 fotos, er de fleste i farver. Når man har læst bogen får man endnu mere lyst til at besøge eller genbesøge det store og efter danske forhold særprægede anlæg på Stevns.
Nok har man før bygget underjordiske anlæg i Danmark, men et anlæg sprængt ind i klippegrunden 10-15 meter under overfladen, ses ikke andre steder.
Anlægget består, ud over det store underjordiske, af en kaserne, kanoner til beskydning af mål i Øresund og nærforsvar. Senere også jord til luft forsvarsanlæg (HAWK).
At anlægget havde Østblokkens interesse vidner de utallige østeuropæiske spionskibe om, der ofte lå lige ud for fortet. Desuden var det ikke usædvanligt, at se østtyske familier på udflugt, ivrigt fotograferende ”landskabet”. Andre kom til ”at køre forkert” ind på vejen til fortet, når de skulle med færgen fra Gedser til DDR.
Tom Wismann kommer ind på, at fortet har været i højeste beredskab en del gange, bl.a. i 1956, 1962 og 1968. Han har forstået, at skrive endnu en spændende bog, samtidig med, at der er mulighed for at fordybe sig i de mange detaljer og flotte fotos.
Tom Wismanns bog koster 169 kr. Den kan købes hos boghandlerne eller hos udgiveren: (http://www.danskeforter.dk/)
Koldkrigsmuseum Stevnsfort, Korsnæbsvej 60, 4673 Rødvig. Placering ved indsejlingen til Øresund.
Det store underjordiske anlæg indtegnet på et luftfoto.
Nedgangen til det flere km store underjordiske anlæg var altid stærkt bevogtet.
Gang til granatmagasin.