”Hvem dræbte Marie?”
Fredag den 10. november 1967 kl. 10.52 blev en forstadsfrue skudt og dræbt i Højbjerg syd for Aarhus.
Den 43 årige Marie Lock-Hansen sad i stuen og drak kaffe med hushjælpen Irma, da det ringede på døren.
Maries mand civilingeniør Oscar Lock-Hansen underviste i Aarhus. I villaens nederste etage arbejdede Lissi, der hjalp Marie i dennes lille trykkeri, firmaet Rolock.
Marie åbnede hoveddøren og efter en kort ordveksling, fulgte hun gæsten ind på kontoret. Kort tid efter lød der tre skud. Da husassistenten løb ud i entreen, blev hun også skudt og efterladt hårdt såret.
Mordet i Højbjerg
Sagen blev kendt som ”Mordet i Højbjerg” og der er skrevet utallige artikler om det gådefulde mord.
Var der tale om hævnmotiv fra besættelsestiden, jalousi, fejltagelse, pengeafpresning, ægteskabelige problemer, spionage eller noget helt andet?
Politiet har i alle årene været på bar bund, siges der. Der er foretaget mange afhøringer og først for få år siden, har politiet lagt sagen ”til side”, men bestemt ikke glemt den.
Den første bog om sagen udkom i 1995 og mordet har været omtalt i flere andre bøger med ”Kriminalsager i Danmark”. En tidligere vicekriminalkommissær fra Rejseholdet skrev om sagen i 2002, men hans bog blev stoppet lige inden, den skulle udsendes til boghandlerne.
Efterfølgende blev der i 2006-2009 skrevet tre bøger om Højbjergmordet. Flere formodede gerningsmænd blev nævnt. Omkring samme periode blev der skrevet to artikler, hvor en drabsmand blev navngivet, motiv omtalt m.v.
De omtalte artikler var skrevet af journalist Allan Vendeldorf og han berettede om hidtil ukendte detaljer. Bogudgivelserne blev meget omtalt, men kun et enkelt dagblad omtalte Vendeldorfs artikler.
Nyt bogværk om mordet
Efter de mange omtaler og flere udsendelser i TV2 Østjylland, er der kommet mere nyt. Selv om mordet skete for mange år siden, viser det sig, at nye vidner kan fortælle hidtil ikke offentligt kendte enkeltheder om sagen.
De nye udsagn har styrket formodningen om, at omstændigheder ved mordet blev klarlagt meget tidligt. Måske allerede få timer efter mordet.
Jamen, så var det jo enkelt bare, at sigte den formodede gerningsmand, samle beviserne og sende sagen videre i systemet!
Det skete ikke, selv om der blev rejst sigtelse. En talsmand for Aarhus politi udtalte så sent som i december 2006, at den omtalte navngivne kendte Århusianer havde et “skudsikkert alibi”!
Forfatteren, journalist Allan Vendeldorf fortsatte med at samle nyt materialet og dette sammen med tidligere offentliggjorte oplysninger, udgives i et 300 siders bogværk, der udkommer senere på året.
Er der så fremkommet nyt om den hovedmistænkte? Var der flere årsager til, at Marie Lock-Hansen skulle dræbes/likvideres? Var det økonomiske årsager? Havde hun en farlig viden? Kan det være rigtigt, at der i Danmark findes mordsager, der af forskellige årsager, ikke skal opklares?
http://www.marie.kriminalsager.dk/
1924-1967. Marie Rode Madsen, gift Jørgensen og i 1953 gift med Oscar Lock-Hansen. Opvokset i fattigt hjem i Lisberg nord for Aarhus.
Hestehavevej 2B, Højbjerg opført 1959 ved Oddervej syd for Aarhus. Nabo mod nord og øst var tophemmelige militæranlæg.
Få måneder efter de begge var blevet skilt, blev Marie og Oscar gift i Ebeltoft i september 1953.
Civilingeniør Oscar Marcus Lock-Hansen (1914-1981). Ved et selskab i 1974 sagde han til sin borddame, at han vidste, hvem der havde myrdet Marie.
Marie blev skudt med en pistol af 9 mm type P1, en nyere udgave af den kendte Walther P38.
Marie Lock-Hansen blev myrdet på sit lille kontor med tre skud. I over 10 år havde hun drevet det lille bureau ”Rolock”, der bl.a. fremstillede tryksager inkl. Oscars lærebøger.
Fantomtegninger, som politiet ikke ville vise offentligheden. Fremstillet ud fra husassistent Irma Frier Rasmussens beskrivelse af, hvordan manden så, der også skød hende. Lignede tegningen for godt eller var der andre grunde til, at tegningen først blev kendt i 2006.
Marie Rode Lock-Hansens urnegravested på Frederikskirkens kirkegård. En velklædt ukendt mand var ofte set ved gravstedet. Da Maries mor og søster en dag ville besøge gravstedet med den lille sten, var gravstedet pludselig nedlagt.
I 2007 bragte TV2 Østjylland flere udsendelser om ”Højbjergmordet”. Udsendelserne er senere suppleret og genudsendt.