Hverdagsliv
75 år i filmens tjeneste

75 år i filmens tjeneste

Kultur

Min mange minder fra biografen

Ud over biograf med ”4-forestillinger” og senere oplevelser på sidste sofarække, husker jeg også biografen, som det sted, hvor der var særforestilling ved skolens fødselsdag.

 

Lang række af forventningsfulde elever skulle i biografen. Der var også Skolesceneforestilling, hvor manden med den lille sorte bog krævede ro. Radio Mercur, der havde studier få meter fra biografen, brugte biografsalen en kort periode, når der skulle laves optagelser til de store radioshow.

 

Jeg husker kun en enkelt skuffelse fra biografen fra omkring 1955. Ved en ”4-forestilling” så vi Gøngehøvdingen. Stor forvirring på rækkerne. Filmen var svensk og levede ikke helt op til forventningerne om, hvem der var ”de gode”.

 

Gentofte Bios lokalhistorie

Poul Malmkjær har skrevet en bog om Gentofte Bio.

 

Når man ser selve titlen på bogen forventer man en kort beskrivelse af en enkelt eksisterende biograf.

 

Glædelig overrasket bliver man, når forfatteren til bogen, filmhistorikeren Poul Malmkjær, for det første bringer en levende beskrivelse af Gentofte Kino, men samtidig fortæller om mange andre biografer i området nord for København.

 

Poul Malmkjær fortæller om myter omkring biograferne. En del af forklaringen på enkelte misforståelser, skal søges i, at man har ændret husnumre på veje. Det har så bevirket, at mange har troet, at der var flere biografer end der egentlig var.

 

Generel biografhistorie får man også og lidt om de filmselskaber, som vi kender så godt: SAGA, Palladium, Nordisk Film o.s.v.

 

Det er ikke kun biografer i Gentofte, der berettes om. Vi kommer nordpå til Holte og vestpå til Herlev.

 

Verdens ældste biograf

Poul Malmkjær fortæller også om verdens ældste endnu eksisterende biograf i den oprindelige bygning. I mange år troede man, at det var en biograf i Polen, men den ældste ligger i Danmark og ikke i København! Er Nordisk Film så verdens ældste eksisterende filmselskab? Pudsigt med de mange små generelle tilbageblik om biografer og film.

 

Hvad mente skuespilleren Asta Nielsen oprindelig om film som underholdning? Hun ændrede mening efter en samtale med sin daværende svigermor Emma Gad. ”Die Asta” er mest kendt i dag, som den sensuelle stumfilmstjerne, som forlod Tyskland i tide.

 

Læs også om Bellevue Teatret tegnet af arkitekt Arne Jacobsen. Det åbnede som teater i 1936, men blev hurtigt ombygget til biograf. Senere er den fredede bygning igen åbnet som teater.

 

I bogen finder man også anekdoter fra filmbranchen og bogen er rigt illustreret med ældre og nyere fotos.

 

Læs mere her: www.gentofte.kino.lokalhistorier.dk

 

 

 

1969. Gentoftegade. I selve Gentofte by har der været tre biografer. Fra 1907 og ca. 5 år frem lå den første biograf lige ved stationen. Fra 1916 flyttede biografen til Gentoftegade 35 (indgang var i den lave bygning til højre for skomageren) og den 31. marts 1938 åbnede Gentofte Kino i de nuværende lokaler på Gentoftegade 39 i købmand Ole Nielsen nyopførte ejendom. Indgang ses yderst til højre.

 

 

I forbindelse med jubilæet afholdt Gentofte Kino reception søndag den 24. marts 2013. Direktør Erik Hamre havde sørget godt for gæsterne, hvoraf flere mødte i ”ældre påklædning”.

 

I forhallen var der fotoudstilling og biografen viste film til priser fra ”dengang”. Forlagsdirektør Erik Nørgaard og forfatteren, filmhistoriker Poul Malmkjær præsenterede den nye jubilæumsbog.

TilbageForside
 
Website by Conceptware