Frihedskæmperen Jørgen Røjel – en vigtig del af Danmarks historie
Siden 1945 er der skrevet mange bøger om besættelsen, hvor modstandsmanden, læge Jørgen Røjel (1916-2007) er omtalt. Røjel har selv skrevet adskillige bøger om sine og andres oplevelser.
Erik Knoth
Forfatteren Erik Knoth (1946) har skrevet bøger om personer og særlige begivenheder fra krigsårene. I den nyeste bog ”Jørgens krig”, fortæller han om Jørgen Røjel fra tiden som værnepligtig i flåden til krigsafslutningen, hvor Røjel sidder i ledelsesgruppen for modstandsorganisation Holger Danske.
Knoth anvender mange kilder og læserne får et meget fint indblik i de tanker, som Jørgen Røjel havde om forholdene mellem danske og tyske interesser hen over de fem krigsår.
På omslaget står der, at det er en ”Dokumentarisk roman om frihedskæmperen Jørgen Røjel”. De store begivenheder i Røjels liv som modstandsmand beskrives. Da han tager til Sverige, fordi jorden brænder under ham, får man også et ganske godt indblik i forholdene i Den danske Brigade, som han bliver tilsluttet.
Fakta og ikke fakta
Iflg. forfatteren henvender bogen sig primært til de læsere, der gerne vil vide noget om en modstandsmand, men som ikke nødvendigvis, ønsker at gå i detaljer med de enkelte begivenheder.
Bogen er spændende skrevet og man får ligefrem det indtryk, at det er en selvbiografi, fordi Erik Knoth så levende fortæller om Jørgen Røjel.
Men hører man til den gruppe læsere, der hæfter sig ved fakta, bliver man lidt forvirret. Ikke alle datoer er rigtige, en lokalitet er forkert, et personnavn er ikke stavet korrekt og der er bl.a. indskrevet et møde, der højst sandsynligt aldrig har fundet sted.
Nu er det en roman og den skal læses under den forudsætning, at det er en roman. Med det for øje er de småting uden betydning. En forklaring kan være, at personnavne også er stavet forkert i fagbøger.
Romanen
I film, f.eks. om Hvidstengruppen og Flammen og Citronen, har instruktør/forfatter et vist spillerum. Skulle man lave film eller skrive bøger helt, som det foregik i virkeligheden, ville publikum kede sig i lange perioder. Det kan være nødvendigt at omskrive og tilføje lidt ”action” i ”dokumentariske” film og bøger.
Læser man Erik Knoths bog om Jørgen Røjel, som en roman med udgangspunkt i virkeligheden, er det absolut en spændende bog.