Rundt om samfundet
Besøg på et bordel – for at grave i forhistorien

Besøg på et bordel – for at grave i forhistorien

Rundt om samfundet

For snart mere end 30 år siden besøgte jeg en særlig massageklinik på Frederiksberg. Den nydelige imødekommende unge dame, der ejede forretningen på H.C. Ørsteds Vej 10C, spurgte selvfølgelig om ønsker og behov. Alt kunne opfyldes mod passende kontant afregning.

 

Efter at have fremsat ønsket smilede ”Lizette” og lovede, at klare opgaven på ”husets regning”, men der måtte ikke fotograferes, da det hele skulle være meget diskret. Besøget måtte på daværende tidspunkt ikke omtales.

 

H.C. Ørsteds Vej i 1944

Hvorfor havde netop den ovenfor omtalte forretning særlig interesse? Da tyskerne, under en falsk luftalarm den 19. september 1944, internerede omkring 2.000 danske politifolk, gik den øvrige politistyrke under jorden.

 

I slutningen af besættelsen havde det illegale kriminalpoliti lejet sig ind netop i de lokaler.

 

Kriminalassistent H.C. Andersen samlede flere kriminalfolk, der skulle fortsætte arbejdet. Nu med at indsamle oplysninger om personer, hvis forhold til besættelsesmagten skulle undersøges nærmere.

 

Politikvarteret blev etableret på den nævnte tophemmelige adresse. Officielt var det papir engros firmaet Adolph Holst og Co., der havde lager på adressen. Forretningens vinduer var matterede og der var ikke adgang for uvedkommende, men i forlokalet var der for en sikkerheds skyld udstillet forskellige vareprøver.

 

Fra bagbutikken kunne man forsvinde ud i gården via et vindue. I underetagen var der banket hul til nabokælderen i nr. 12. Det var dog etableret en officiel murgennembrydning for at sikre flugtvej i tilfælde af at ejendommen skulle styrte sammen efter luftbombardement.

 

Kartoteket

Kriminalfolkene modtog bl.a. meldinger fra hospitaler, brandvæsen, redningskorps, vagtværn, modstandsbevægelsen, andre illegale politifolk og mange andre kilder.

 

I et omfang, det var muligt, efterforskede og registrerede man oplysningerne til brug for retsopgøret efter krigen. I en del tilfælde var det kriminalassistenten og hans folk, der var med til at afgøre, om en person var så farlig, at vedkommende hurtigt skulle elimineres. Der er også eksempler på, at det blev besluttet, at en mistænkt skulle anholdes og sendes illegalt til et fængsel i Sverige.

 

Oplysningerne indgik i det store Centralkartotek, der også blev kendt som ”Interneringskartoteket med de oprindelige ca. 40.000 navne”. På navnekortet var markeret f.eks., at den pågældende var farlig og straks skulle anholdes efter kapitulationen eller f.eks. at en person skulle indbringes til afhøring snarest osv.

 

Bordel og systue

Efter besættelsen var der flere forskellige erhverv i det tidligere politihovedkvarter. Der var også massageklinik i flere årtier. I modsætning til politiets aktiviteter 1944-1945 var den funktion godt kendt i kvarteret. Indehaverens tilnavn var ”Nattens Dronning”, men nok ikke det rigtige kunstnernavn, men sikkert opstået, fordi der lå et ”Solcenter” i naboforretningen.

 

Ved besøget for mange år siden i 80’erne var både stue og kælder i 10C tydeligt indrettet til de dengang aktuelle funktioner. Indehaveren forklarede detaljeret om indretningen, men spor af politiets aktiviteter 1944-1945 samme sted, fandtes ikke mere.

 

Efterfølgende var der systue (med lettere håndarbejde) og gennem det sidste årti har der været ”Galleri og brugskunst” i den ”historiske forretning”.

 

Se også: www.Lokalhistorier.DK/1448/

 

 

I mange år var der massageklinik på H.C. Ørsteds Vej 10C.

 

Maj 1945. Kriminalassistent H.C. Andersen i kælderen i det illegale politihovedkvarter.

 

De matterede vinduer. Holst og Co. Papir engros.

 

Januar 2013. Forretningerne på H.C. Ørsteds Vej 10.

 

Kriminalassistent H.C. Andersen blev efter krigen udnævnt til politimæssig leder af Sikkerhedspolitiet (det senere PET).

 

Skilt, der blev sat op ved de steder, hvor man under besættelsen lavede gennembrydning til nabokælder.

TilbageForside
 
Website by Conceptware