Rundt om samfundet
”Angreb på tyskertøs”, kaldte man det.  Virkeligheden var en helt anden

”Angreb på tyskertøs”, kaldte man det. Virkeligheden var en helt anden

Rundt om samfundet

I litteratur om 2. Verdenskrig står der i fototekster, at man ser den eller den begivenhed, men er optagelserne autentiske?

 

Står der i billedtekst, at der er Luftwaffe fly i Københavns Lufthavn april 1940, er det uheldigt, at foto så viser den gruppe britiske DC-3 Dakota-maskiner, der landede i Kastrup om eftermiddagen den 5. maj 1945.

 

Da ”Den røde Hær” indtog Rigsdagsbygningen i Berlin i 1945 gjorde de det flere gange af hensyn til fotografer og filmfolk. Det samme havde gentaget sig nogle dage før ved Elben, da russiske og amerikanske styrker mødtes ved byen Torgau.

 

Mange vil sikkert mene, at det er i orden, at lave en rekonstruktion, hvis originaloptagelserne rent teknisk ikke er gode.

 

Hvad så med en serie fotos, der viser en begivenhed, der aldrig har fundet sted?

 

En ægte ”rekonstruktion”

I sommeren 1943 aftalte fire unge mænd i Odense, at de ville lave en fotoserie, der skulle vise, hvad der skete med piger, der havde vist lidt for stor interesse for tyske soldater.

 

Ideen opstod, da der i Odense gik rygter om, at en ung pige var blevet overfaldet ved Albani Bro, fordi hun havde været sammen med tyske soldater.

 

De fire unge mænd boede alle i rækkehusbyggeriet Gerthasminde (af lokale dengang kaldet “Pension Erotica”). Optagelserne blev lavet hos en revisorassistent. En boghandlermedhjælper og en butikselev var statister. Fjerde mand var fotograf og ansat hos en af Odenses førende fotohandlere.

 

Pigen, der var inviteret til at være “offer”, var køkkenassistent i en lokal restaurant. Til formålet havde man skaffet noget afklippet hår fra en damefrisør.

 

De unge mænd hentede en bænk i anlægget ved Ansgar kirke. Bænken blev anbragt i haven bag et rækkehus i Gerthasminde, hvor ”afstraffelsen” af pigen skulle foregå.

 

I fotoserien ser man pigen blive forfulgt, indfanget og afklædt. Hun bliver klippet skaldet og efterfølgende overmalet med hagekors.

 

At hun kun blev malet med en sodsværtet korkprop ser man ikke. Man ser heller ikke klipningen. Man ser kun en bunke hår. De unge mennesker fik malet hagekorset forkert og politibetjenten, der ”redder” pigen, er iført en lånt brandmesterkappe. Men det er jo detaljer, der ikke ødelagde helhedsindtrykket.

 

Serien med de 9 fotos blev kopieret og hurtig kendt over hele landet. Da en pige fra Middelfart flygtede til Sverige medbragte hun et sæt.

 

At serien indeholdt pikante fotos medvirkede til at netop den serie blev meget udbredt under besættelsen og senere anvendt i litteraturen, når man skulle vise, hvad der skete med piger, der ”fraterniserede” med fjenden.

 

 

http://lokalhistorier.dk/Odense_1943/

 

Dines Bogø er forfatter og foredragsholder

Foto 1

foto 2

foto 3

foto 4

foto 5

foto 6

foto 7

foto 8

foto 9

Pigen fik en hat som tak fordi hun var model og de unge mænd fik hver et sæt billeder. Dette foto er fra den serie, som boghandlermedhjælper fik.

Forside
Website by Conceptware