Hverdagsliv
Franz Jäger pengeskab “fundet” i Aalborg

Franz Jäger pengeskab “fundet” i Aalborg

Kultur

Geocaching er en sport for hele familien, hvor man ved hjælp af en GPS-modtager kan finde “skatte” over hele verden. Alene i Danmark er der lige nu gemt over 21.000 skatte – eller “geocacher”, som de kaldes. I hele verden findes der omkring 1.500.000 geocaches gemt i 222 lande.

 

Sådan gør man

Man finder koordinaterne til skatten på nettet. Ofte skal man løse en lokal opgave på stedet for at finde frem til det endelige skjulested. Men det er noget nyt, at skattejagten nu også inddrager små videoklip. Dette er blevet muligt, fordi flere og flere skattejægere nu har skiftet den traditionelle GPS ud med smartphonens mange muligheder.

 

Multimediekunstneren Peter Wendelboe var den første til at inddrage den nye teknik i geocaching, da han sidste år lavede en større serie caches i forbindelse med sagen ”Dobbeltmordet på Peter Bangs Vej”.

 

En video fra Aalborg

For nylig offentliggjorde han sin seneste video-geocache i Aalborg.

Den fortæller om det berømte pengeskab fra ”Franz Jäger” i Berlin, der skulle befinde sig i en fabriksbygning ved den sydlige indfaldsvej til Aalborg. Pengeskabet er omtalt i den oprindelige indstilling til Kulturarvsstyrelsen, hvor man ønskede bevare A.C. Motorrenovering A/S, en bygning, som blev opført i 1956 af den kendte arkitekt, Arne Jacobsen. Bygningen blev hædret af Aalborg Kommune for godt og smukt byggeri.

 

At det er et lille mesterværk, fremgår bl.a. af, at bygningen omtales i snart sagt alle væsentlige bøger om moderne dansk arkitektur. C.A.C. Motorrenovering fremhæves som Arne Jacobsens måske bedste mindre industribyggeri.

 

Franz Jäger, Berlin

Det fremgik af indstillingen til fredningsmyndighederne, at “bygningen efter indvielsen stadig står stort set intakt med klare træk fra indretningen.” Skillevæggene er af glas og stål,” hedder det videre i indstillingen, ” – og pengeskabet er fra Franz Jäger, BerlinDet stod der virkelig i indstillingen!

 

Pengeskabet er dog fremstillet hos et firma i Aarhus, der hed “M. H. Jæger”.

 

“Franz Jäger, Berlin” findes kun i Olsenbanden-filmene. Men begrebet er blevet så indgroet i vor danske kulturarv, at begrebet dukkede op i fredningsindstillingen.

 

Og det syntes Peter Wendelboe var så morsomt, at han nu fortæller historien i en lille video, som kan ses på nettet. Når man har set videoen og løst nogle opgaver ud fra billederne, kan man regne sig frem til koordinaterne for cachen, som er lagt ud i et terræn ved bygningen.

 

Videoen ligger her: http://wendelboe.dk/dims/arne_jacobsen/

 

Forside
Website by Conceptware